Hasít a PULSE

A PULSE rendszerben az IP-s eszközök mérései átlépték a kétszázezres határt. A hálózatok fejlődésével a teljesítménymenedzsment-rendszerek jelentősége is növekszik. A Magyar Telekomban alkalmazott PULSE (Performance UnLimited System Engine) innovatív módon reagál az igényekre.

A PULSE rendszer fejlesztése a Magyar Telekom Nyrt. és a Rubin Informatikai Zrt. szoros együttműködésével történt. A korábbiakban a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíjjal is kitüntetett rendszer töretlen elismertsége bizonyíték arra, hogy egy jó koncepció mentén felépített informatikai rendszer képes reagálni a változásokra és folyamatos innováció mentén szolgálni az üzletmenetet. A rendszer funkciója a mobil és vezetékes hálózati eszközök, IP berendezések periodikus mérése, a mérési adatok gyűjtése, adatbázisba történő tárolása, a nyers adatok alapján az órás/napi/heti/havi aggregált adatok kiszámítása. A rendszer több 100 különböző berendezés több-tízezer példányát méri 5, illetőleg 15 percenként a nap 24 órájában. A rendszer minden periódusban több millió mérési adatot gyűjt és tárol Oracle adatbázisban, az eszközök elérhetőségére, azok különböző forgalmaikra, csomagjaikra, hívás-, terheltségi- és egyéb műszaki adataira vonatkozóan. Az Oracle adatbázisba napról-napra mintegy 100 millió rekord kerül be, melyek több hónapra, míg az aggregált adatok több évre visszamenőleg érhetők el. A rendszer által a mérési adatok alapján képzett riasztások, riportok valamint a közvetlenül böngészhető adatok szolgálják a hálózatfejlesztés és hibaelhárítás hatékonyságát.

 

18

 

„Az IP-s eszközök méréseinek indusakor kb. negyvenezer mérés kiváltása volt a cél, tavaly már a százezres számot is emlegettük óvatosan. Ma a Hálózatfejlesztés és az Üzemeltetés szakemberei ötször akkora részét „látják” a hálózatnak, mint korábban, így jóval teljesebb a képük arról, mi történik, hol keletkeznek a hibák, hol kell majd bővíteni, fejleszteni.” − mondta Kálló Miklós, a Magyar Telekom Nyrt. Teljesítménymenedzsment Rendszerek osztályvezetője, majd hozzátette:

„Természetesen ez a hálózat sem ugyanaz a hálózat már, hiszen drámai fejlődésen ment át ebben az időszakban, de nyugodtan állíthatjuk, hogy nemcsak lépést tartottunk ezzel a fejlődéssel, de jelentősen növeltük a mérésekkel annak lefedettségét.”
A PULSE rendszerhez tartozik egy – a mai elvárásoknak megfelelő – webes felületen megjelenő portál és dashboard is. Az itt elérhető funkciók segítik a rendszert használó és üzemeltető felhasználókat többek között a mérések indításában, riasztási feltételek hangolásában, a rendszer konfigurálásában, a mérési eredmények, és azokból képzett KPI-ok lekérdezésében, vizsgálatában, valamint a rendszer egészére vonatkozó legfontosabb működési adatok alapján annak üzemeltetésében.

A rendszer fontos része a mérések automatikus indítását segítő modul, mely az adatokat a hálózati berendezéseket leíró konfiguráció menedzsment rendszerből kapja. Ez a kapcsolat, illetve a mellette működő automatizmus tette lehetővé, hogy a mérések több mint 99%-a automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül induljon el a rendszerben. Ennek eredményeként az adatokat használó szakemberek hatékonysága is nőtt, hiszen így közvetlenül a hálózatot érintő tényleges feladatokra, problémákra koncentrálhatnak, így segítve annak fejlődését, növelve rendelkezésre állását is.

A Rubin Informatikai Zrt. szakértői nagyvállalatok és szolgáltatók számára egyedi tervezésű az üzleti igényeket kielégítő rendszerek elkészítését és üzemeltetését nyújtja. „A PULSE rendszer sikere jó példája annak az erőfeszítésnek, amelyet a cégünknél bevezetett „Best practice” szemlélet kialakításával elértünk.”− Teszéri Tamás a Rubin Informatikai Zrt.  projektvezetője.

További információ:
PR:Oggolder Emőke
oggolder.emoke@rubin.hu