„Mesterséges intelligencián alapuló költséghatékony villamos mérési hálózat kialakításával energiafogyasztás-monitorozó rendszer kifejlesztése”

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása című felhívásra a Rubin Zrt. által benyújtott, „Mesterséges intelligencián alapuló költséghatékony villamos mérési hálózat kialakításával energiafogyasztás-monitorozó rendszer kifejlesztése” tárgyú 2018-1.1.1-MKI-2018-00151 azonosítószámú pályázata az Innovációs Testület javaslata alapján 2018. október 19-én hozott döntés értelmében 48 339 629 Ft összegű támogatást nyert.

A projekt célja egy olyan ipari környezetben használható energiafogyasztás-monitorozó rendszer kifejlesztése, amely gyorsabban és egyszerűbben telepíthető mint a jelenlegi rendszerek, alacsony bekerülési költségével lehetővé teszi a gyors megtérülést nagyszámú fogyasztóval rendelkező hálózatokban. A cégek/intézmények széles körének kívánjuk elérhetővé tenni a részletes energiamonitorozásban rejlő megtakarítási lehetőségeket. Célkitűzésünk olyan HW és SW rendszer kifejlesztése, amely az egyes eszközök külön-külön mérése helyett csak egy-egy csomópontban méri a villamos fogyasztást pontosan. A villamos alhálózaton lévő fogyasztók bekapcsolt állapotát olcsó, vezeték nélküli (LoRaWan vagy NBIoT) kapcsolattal rendelkező IoT eszközökkel figyeli. Így a szükséges eszközök költsége és a telepítési költség is jelentősen csökken (50-75%-kal) a mindent mérő megoldásokhoz képest, ezzel az optimalizálás után elérhető 10-30% energiamegtakarítással gyorsan megtérülő beruházást biztosít. Ezzel a fejlesztéssel cégünk megszerzi azt a know-howt, ami további IoT eszközök fejlesztését is lehetővé teszi. A rendszer fontos része a tanulási képességgel felvértezett mesterséges intelligencia alapú SW, amely a fogyasztók bekapcsoltságát – és azok változását – figyelve a tanulási fázisban felismeri az egyes fogyasztók „szokásos” terhelési értékeit, majd ezek alapján a későbbiekben már képes jelezni a rendellenességeket, ismerve az aktuális bekapcsoltsági adatokat. Ez elengedhetetlen a fogyasztás optimalizálásához.

 

A projekt tervezett befejezési időpontja: 2020.12.31.