Rescue CELL

Életmentő eszköz. A mobiltelefon életet menthet!
A Rescue Cell projektben létrehoztuk azt a készüléket, amely segítheti a mentőcsapatokat abban, hogy a mélyben rekedt áldozatok pontos helyét meghatározzák.

A legtöbb ember ma már rendelkezik mobiltelefonnal. Síelésnél, hegymászásnál alapkellék, míg a földrengések és egyéb balesetek esetén is nagy valószínűséggel megtalálható az áldozatoknál vagy a közelükben.

A projektben egy olyan könnyen kezelhető kézi eszközt fejlesztettünk, amely  lavina vagy földrengés következtében épületromok alá temetett mobiltelefonnal rendelkező személyek felkutatásában, mentésében segít.

Az áldozatok felkutatása a mentőcsapatoknál rendszeresített kézi készülék a Rescue CELL segítségével történhet!

 Mentéseknél az időtényező élet-halál kérdése. A lokalizálás időtartamának rövidülésével arányosan javul az áldozatok túlélési esélye. Ha a katasztrófát szenvedett személyt 15 percen belül sikerül a felszínre hozni a túlélés esélye 80%!

 

Sokszor nincs a mobiltelefon adatkommunikációjához szükséges térerő, azonban a mentőcsapatnál lévő Rescue Cell kézi készülék észleli a mobiltelefont. 293

Az új készülék a saját (GPS által meghatározott) térbeli pozícióját és az általa észlelt mobiltelefon tőle mért távolságát képes meghatározni.

Az adatokat egy központi számítógépnek továbbítja, mely a beküldött adatok alapján meghatározza a telefon pozícióját, így pontos adatokkal tud szolgálni a mentőegységek számára a feltételezett áldozat helyéről.

 

 

 

“Ez a projekt nem igazán nyereség-orientált. A munkában való részvételt inkább kihívásnak és fontos feladatnak tekintem, hiszen olyan eszköz létrehozásában veszünk részt, amely ténylegesen életeket menthet. Ha csak egy embert sikerül élve kimenteni az eszköz segítségével, már akkor megéri.”- mondta Parádi Csaba, cégvezető a projekt indulásakor.

 

Az Európai Unió által finanszírozott projekt résztvevői kis- és középvállalatok, Európa 6 országából:

  • Görögország (Helenic Rescue Team, önkéntes mentőcsapat)
  • Franciaország (Engineerisk, lavinaszakértő konzultációs cég)
  • Magyarország (Rubin Informatikai Zrt.)
  • Németország (SMI Dél-Türingiai Multimédia és Információs Kft.)
  • Románia (MIRA Telekom, Adminisztrációs és Belügy Minisztérium)
  • Spanyolország (Innovációs és Kutató Központ és a Műszaki Egyetem, Katalónia)