Rescue CELL

Életmentő eszköz magyar közreműködéssel. A mobiltelefon életet menthet! A nemzetközi RescueCell projekt célja egy olyan készülék létrehozása, amely katasztrófák esetén segíti a mentőcsapatokat a mélyben rekedt áldozatok pontos helyének meghatározásában.

184A legtöbb ember ma már rendelkezik mobiltelefonnal. Síelésnél, hegymászásnál alapkellék, míg a földrengések és egyéb balesetek esetén is nagy valószínűséggel megtalálható az áldozatoknál vagy a közelükben.

A projektben egy olyan könnyen kezelhető kézi eszköz fejlesztése kezdődik, amely például lavina vagy földrengés következtében épületromok alá temetett mobiltelefonnal rendelkező személyek felkutatásában, mentésében játszik szerepet.

zreműködik a központi felügyeleti szoftver kifejlesztésében, amely képes arra, hogy háromdimenziós térképen jelenítse meg a mentést végző készülékén a

Az áldozatok felkutatása a mentőcsapatoknál rendszeresített kézi készülék segítségével történik. Itt az időtényező élet-halál kérdése. A lokalizálás időtartamának rövidülésével arányosan javul az áldozatok túlélési esélye. Ha a katasztrófát szenvedett személyt 15 percen belül sikerül a felszínre hozni a túlélés esélye 80%.

Sokszor nincs a mobiltelefon adatkommunikációjához szükséges térerő, azonban a mentőcsapatnál lévő Rescue Cell kézi készülék képes lesz arra, hogy észlelje a mobiltelefont. Az új készülék a saját (GPS által meghatározott) térbeli pozícióját és az általa észlelt mobiltelefon tőle mért távolságát képes meghatározni. Az adatokat egy központi számítógépnek továbbítja, mely a beküldött adatok alapján meghatározza a telefon pozícióját, így pontos adatokkal tud szolgálni a mentőegységek számára a feltételezett áldozat helyéről.

A Rubin Informatikai Zrt. közel 20 éves, egyedi szoftver- és hardvergyártás területén szerzett tapasztalatát felhasználva vesz részt a több fázisból álló és 2 évre tervezett projektben. A cég kö mentendő személy mobiltelefonjának helyzetét. A projektnek ezt a munkafázisát a Spanyol Műszaki Egyetem bevonásával végzik majd, valamint részt vállalnak annak az algoritmusnak a kidolgozásában is, amely a mentendő személy pozíciójának meghatározását szolgálja.

“Ez a projekt nem igazán nyereség-orientált. A munkában való részvételt inkább kihívásnak és fontos feladatnak tekintem, hiszen olyan eszköz létrehozásában veszünk részt, amely ténylegesen életeket menthet. Ha csak egy embert sikerül élve kimenteni az eszköz segítségével, már akkor megéri.”- mondta Parádi Csaba, a cég vezérigazgatója.

Az Európai Unió által finanszírozott projekt résztvevői kis- és középvállalatok, Európa 6 országából:

  • Görögország (Helenic Rescue Team, önkéntes mentőcsapat)
  • Franciaország (Engineerisk, lavinaszakértő konzultációs cég)
  • Magyarország (Rubin Informatikai Zrt.)
  • Németország (SMI Dél-Türingiai Multimédia és Információs Kft.)
  • Románia (MIRA Telekom, Adminisztrációs és Belügy Minisztérium)
  • Spanyolország (Innovációs és Kutató Központ és a Műszaki Egyetem, Katalónia)

 

Budapest, 2012. november 16.
Rubin Informatikai Zrt.