PULSE

100 millió rekord átlagosan 30-60 napra. Több 100 különböző berendezés több 10 000 példányának mérése 5 és 15 percenként a nap 24 órájában

Kiszolgáljuk a hálózat-tervezőket és az üzemeltetőket. A PULSE egyik alapvető funkciója a vezeték nélküli és vezetékes hálózati eszközök, IP berendezések periódikusan történő mérése, valamint riasztások generálása, a mérési adatok gyűjtése, adatbázisban történő tárolása, a szükséges interpolációk és aggregációk kiszámítása. 

Mérés és adatgyűjtés

A réteg feladata az egyes berendezések különböző adatainak mérése, illetve a berendezések által mért adatok kinyerése és összegyűjtése. A mérés és adatgyűjtő réteg számos protokoll segítségével képes kommunikálni a különféle berendezésekkel, melyek tetszőleges rugalmassággal konfigurálhatóak és skálázhatóak.

Adatbázis

Az adatok tárolása Oracle adatbázisban történik, amely olyan komoly igénybevétellel is megbirkózik, ahol az adatbetöltő és egyéb feldolgozó egységeken keresztül, több-száz különböző berendezés több-ezer példánya 5, illetőleg 15 percenként ontja magából a különböző terhelésekre, forgalmakra, csomagokra, és tetszőleges mérési információkra vonatkozó számadatokat. Az adatbázisban e nyers adatokból napról-napra akár 100 millió rekord is kerülhet. Az adatbázisban keletkeznek aggregációk is, melyekben napi/heti/havi aggregált adatok tárolódhatnak igény szerint több évre visszamenőleg is. Ezek összességében elérhetik a havi több száz gigabyte-nyi méretet is.

Az adatbázisban találhatók még a teljesítménymutatók, azaz a rendszerben definiált KPI-ok is, melyek segítségével az adatbázisban tárolt adatok megjelenítése és elemzése végezhető.

A performancia adatbázisban tárolt adatok az alábbiak:

 • performancia adatok (alap és aggregált adatokkal)
 • konfigurációs adatok
 • KPI adatok
 • felhasználói adatok

 

Prezentáció

A PULSE rendszerhez tartozik a webes felületen megjelenő portál is, mely a fent említett adatbázis felett helyezkedik el mint prezentációs réteg. Feladata a felhasználói interakciók végrehajtása.

PulsePortalAndLightClient

A portálon elérhető egyes modulok segítik a felhasználókat a rendszer konfigurálásában, megadhatók azok az adatok, melyek leírják az új berendezések és új beérkező adatok tárolásának és felhasználásának struktúráját, melyek alapján a rendszer saját maga gyártja le az adatok tárolására szolgáló táblák létrehozását, interpolálását és betöltését végző scripteket.

 • Webes portál: mérések felvételében, konfigurálásban nyújt segítséget.
  • A portálon elérhető egyes modulok segítik a felhasználókat mérés típusok felvételében, a rendszerkonfigurálásban, megadhatók azok az adatok, melyek leírják az új berendezések és új beérkező adatok tárolásának és felhasználásának struktúráját, melyek alapján a rendszer saját maga gyártja le az adatok tárolására szolgáló táblák létrehozását, interpolálását és betöltését végző scripteket. Ezen túlmenően lehetőséget nyújt aggregációk és KPI-ok definiálására és rendelkezik wiki alapú tudásbázissal is.
 • Vastag kliens program: mérések megjelenítését, azok elemzését teszi lehetővé
  • Egy vagy több objektumra vonatkozó KPI-ok megjelenítése a feladata, mely segít az adatok elemzésében, összehasonlításában.
 • Web alapú megjelenítő felület: ad-hoc jellegű lekérdezések, összehasonlítások előállítására
  • Web alapú, központosított elérésű portálon keresztül van lehetőségük a felhasználóknak az összegyűjtött és tárolt mérési adatok különböző formában történő megtekintésére is. Feladata egy vagy több objektum adatainak (akár összehasonlításra is alkalmas) grafikonos és táblázatos formájú megjelenítése. A váratlan események könnyen beazonosíthatók a küszöbértékek meghaladását figyelemfelhívó színekkel mutatja meg az  alkalmazás. A nyers és aggregált adatokon túl a KPI-ok megtekintésére is alkalmas a felület. Lehetőséget nyújt az adatok exportálására is.
 • Riportozó egység: rendszeres, előredefiniált riportokat, jelentéseket generál és publikál, disztributál
  • Napi, heti, havi rendszerességgel ütemezetten futtatva képes működni. Meghatározott felhasználói csoportoknak tetszőleges formában, e-mailen keresztül juttatja el a kért kimutatásokat. Jó néhány exportálási formátumot  támogat (word, excel, pdf, xml).

 

Pulse Architektura

A PULSE Story

A Magyar Telekomnál 2009-ben merült fel az igény, hogy a mobil területen használt Performance Management feladatokat ellátó IBM tulajdonú Metrica szoftvercsomagot kiváltsa egy, az új kor igényeinek megfelelő modern rendszerrel. Az új rendszer, melynek neve PULSE (Performance UnLimited System Engine) első verziójának kifejlesztése és üzembe állítása mindössze fél évet vett igénybe. A fejlesztés a Magyar Telekom és a Rubin Zrt. szoros együttműködésével történt. A rendszer teljesítménymutatóinak 3-4-szeres növekedése mellett a projekt teljes költsége már az első évben megtérült és a fejlesztés a mai napig tart, hiszen újabb és újabb berendezések kerülnek a rendszerbe a hálózat növekedésével és változásával. A termék a 2010-ben Magyar Innovációs Nagydíjat (innovacio.hu) nyert.

IDE üzen a haldokló mobiltorony

ajalatkero gomb

HASÍT A PULSE >>>