Rubin EVAPORATÍV ELŐHŰTÉS

Párologtatáson alapuló megoldások előhűtésre. Az éghajlatváltozás ma már mindannyiunk által érezhető és tudjuk, hogy a hűtőberendezéseket nem erre a környezeti terhelésre tervezték. A változó körülmények között a klímagépek üzembiztonsága folyamatosan csökken, az energiafelhasználásuk nő, a meghibásodások száma egyre nagyobb. Ennek ellenére a vezetők elvárása az üzemeltetők felé a meglévő klímagépek használata mellett is a folyamatos üzem, az alacsony és kiegyensúlyozott energiafogyasztás.
Mi ezt biztosítjuk!: energia csökkentés – teljesítményfokozás – üzembiztonság
EER növelés – hatékonyságjavítás

Az evaporatív előhűtés előnye

 • alacsony beruházási költség, gyors telepítés
 • csökkenti az előhűtés révén a meglévő klíma-berendezések energia felhasználását,
 • a HVAC berendezés hatékonyságának 30%-os növekedése,
 • a folyadékhűtő tornyok élettartamának megnövelése,
 • üzemeletetés során alacsony energiafelhasználás,
 • kis meghibásodási lehetőség, alacsony karbantartási igény
 • alacsony üzemeltetési költségek,
 • akár 12-18 °C külső hőmérséklet csökkenés,
 • üzemeltetése teljességgel automatizálható:
  • kondenzátor presszosztát
  • külső hő- és szélérzékelő
  • utólagosan is bővíthető, könnyen átvariálható
  • épületfelügyeleti rendszerbe integrálható (pl.: Rubin Rubicon,  Siemens, Omron, Honeywell, Elcon, Schneider, Gamma, Geze
 • a „locsolás”, kis nyomáson történő öntözés kiváltható, ezzel megszűnik:
  • vízkő okozta problémák
  • por- és szmog lerakódás tisztításának költségei

HVAC kondenzátor elemek hűtésére

A légkondicionáló rendszerek nyáron teljesítenek a legrosszabbul, pont amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk. A hűtő kapacitás kb. 14-18 %-kal is csökkenhet viszont  fogyasztásuk akár 25-40%-kal is megnőhet. A probléma a kondenzátorokban keletkezik, ahol a hűtőgáz folyadékká alakul és átkényszerítve a levegőt a berendezésen elnyeli a hőt a hűtőközegtől. Nagynyomású párásító rendszer alkalmazásával a levegő hűtéses berendezéseknél nagy mértékben növelhető a teljesítmény azáltal, hogy a párolgás okozta hőelvonás csökkenti a levegő hőmérsékletét, amely a kondenzátorhoz érkezik. Hűtés közben a víz állandó enthalpia mentén elpárolog, így a levegő hőmérséklete csökken, relatív páratartalma növekszik. A hűtést a víz halmazállapot változás közben fellépő párolgáshője okozza, ami 2260 kJ/kg energiát képes elvonni a levegőtől. Egy átlagos léghűtéses rendszernél a kondenzátor levegőjének:

 • •6 °C -kal történő hűtése 14 % -os hatásfok növekedést eredményez
 • •12 °C -os hűtés kb. 25-30% -os hatásfok növekedést eredményez

 

 

 

 

A hagyományos készülékekkel szemben, a közvetlen adiabatikus hűtés alkalmazása alacsony beruházási költséggel megvalósítható, ami üzembiztossá teszi a meglévő klíma rendszereket és energiatakarékos módon üzemeltethető folyadékhűtőket eredményez. Az evaporatív hűtés költséghatékonysága abban rejlik, hogy magához a hőelvonáshoz nem szükséges külső energia befektetése: a víz-levegő elegyen belül a halmazállapot változáskor (párolgás, evaporáció) az ún. párolgáshő elvonása a légtérben megtörténik. Kizárólag a nagynyomású szivattyú üzemeltetéséhez szükséges elektromos áram, ami töredéke a hagyományos klíma-berendezések által elhasznált energiának: 0,6 – 1,8 kW/h

Az energia, melyet egy klimatizáló berendezés felhasznál a külső hőmérséklet szerint változik. Minél melegebb a külső hőmérséklet, annál erőteljesebben dolgozik és több energiát használ. Ezeknek az eszközöknek kb. 2 százalékkal kevesebb az elektromos igényük minden Celsius fok csökkenésnél. Tehát egy légkondicionáló akár 25 %-kal kevesebb energiát használ 21 Celsius fokon mint 35 Celsius fokon.
A nagynyomású párásító rendszerrel történő beszívott levegő evaporatív előhűtése hozzájárul ahhoz, hogy a meglévő kültéri klimatizáló egységek energiatakarékosan és üzemidejüket meghosszabbítva működjenek. A nagynyomású fúvókákon keresztül porlasztjuk a vizet a kondenzátor szívó oldala közvetlen környezetébe. Köszönhetően az apró vízcseppeknek, a víz a levegőbe érve azonnal elpárolog. Amennyiben a lamelláktól min. 50 cm távolságban lehetséges a fúvókasor elhelyezése, nincs lecsapódás a bordákon, lamellákon.

Referencia

 A Vodafone telephelyén partnerünkkel megvalósított Rubin EVOPORATÍV-rendszer megvalósítása.

A Vodafone Magyarország ZRt. egyes adatközpontjaiban a kültéri klímakondenzátorai hűtési hatásfokának javítását tűzte ki célul, mivel az adatközponti klímagépek kültéri visszahűtői a nyári kánikulában nem minden esetben biztosítanak elegendő hűtési teljesítményt. A telekommunikációs cég elvárása a géptermi hűtés folyamatos biztosítása mellett az energiamegtakarítás, és az energiahatékony üzemeltetés volt. A rendszert 2019. júliusában adtuk át.

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

Cégünk az építési munkálatok kivitelezésére saját partnerhálózattal rendelkezik, a munkálatokat és annak szakmai felügyeletét fővállalkozóként végezzük.

Teljes körű IT -felügyelet  support-szolgáltatás  és karbantartás igényelhető az általunk szállított rendszerekhez!

Kérjen, információt tanácsadónktól!

 
 

Ellenőrzés