Alarm feldolgozó

Rendszerünk a teljes folyamatot felöleli; az alarmok fogadásától azok a felhasználók felé történő megjelenítésig.

Főbb részei az alábbiak:

ACS (Alarm Control System)

Az általunk kifejlesztett keretrendszer feladata a Magyar Telekom vezeték nélküli hálózati eszközeiben előálló riasztások figyelése. Bizonyos riasztások esetén speciális vezérlési feladat indul, amely reagál a riasztásra és különböző tevékenységeket végez el. A tevékenységek nagyobb részben telefonközpontokon (Ericson, Nortel), mobil cellák vezérlő berendezésein végzett beavatkozások, parancsok, kisebb részben egyéb pl. adatbázis műveletek. Az egyes vezérlési feladatok teljesen szabadon programozhatók, igény szerint bővíthetők.

Olyan rugalmas keretrendszert alkottunk, amelybe egy új vezérlési feladat implementálása már egyszerű feladat, a megrendelő a segítségünk nélkül is képes rá. (Jelenleg 60 db vezérlési feladatot implementáltak bele).

 

ACP (Alarm Collector and Processor)

A Magyar Telekom hálózatfelügyeleti rendszerének másik komponense, mely gyakorlatilag a HP Open View Alarmgyűjtő funkcióját váltotta ki. Egy keretrendszer, amely segítségével a hálózati elemekben (jellemzően telefonközpontokban) keletkező riasztásokat lehet különböző protokollokon fogadni és előfeldolgozni. Az egyes riasztásfogadó láncok konfigurációja rugalmas, szabadon programozható. Rendkívül gyors és hatékony; másodpercenként több, mint 200 alarm feldoglozására képes. Jelenleg 5 különböző protokollon (TCP stream, HTTP, Telnet, Vorba, SNMP,) keresztül, 250 Network Elementről érkeznek felé a riasztások.

Itt szintén olyan rugalmas keretrendszert alkottunk, amelybe egy új vezérlési mechanizmus implementálása már a jelenlétünk nélkül is gond nélkül zajlik.

 

Correlator Engine (CE)

Nem más, mint egy szabályalapú szakértői rendszer, amely ILog-ot használva felderíti a riasztások ok-okozati összefüggéseit. Azaz képes a több-ezer riasztás közül kiszűrni az „eredeti” hibákra utalót, míg az azonos eredetűeket és származtatottakat elrejteni.

 

Orion

A riasztások megjelenítő eszköze, amely lehetővé teszi az alarmok csoportosításait, összerendeléseit, és támogatja azok hibajegyekké alakítását.

 

ajalatkero gomb