Szervertermek, ipari helyiségek temperálása

Technológiai-hűtés. Szervertermek, adatparkok és technikai helyiségek energia-hatékony rendszere. Energia és fenntartási-költségek csökkentése, növekvő üzembiztonság és távoli felügyeleti-szolgáltatás.

A szervertermekben használt klímaberendezések energiafelhasználása rendkívüli üzemeltetési költséggel jár. Az üzemeltetési költségek és a környezeti terhelés csökkentésére cégünk egyedi fejlesztésű vezérlőberendezéseivel szerverterem átszellőztetés kiépítését javasolja ügyfelei számára. A szellőzés, hűtés- és fűtésvezérlés összehangolása és a külső környezeti hőmérséklet kihasználásával optimális energiafelhasználást biztosítunk. Szolgáltatásunk lehetővé teszi több helyiség közös forrásból (klíma, légkezelő, fűtés) történő temperálását a mindenkori igényekhez igazodva. Hagyományos és inverteres klímaberendezésekhez egyaránt alkalmas vezérlőberendezéseinkkel biztosítjuk az energiamegtakarítást.

_MG_9056gr4

Kinek ajánljuk?

Azoknak a vállalatoknak, akiknél a technológiai helyiség kulcsfunkciót lát el a  működésben és a PUE- értékének érdemi javítását szeretnék elérni. Cél a géptermek hűtésére fordított energia – és egyúttal ennek költségének – csökkentése.

 

Szolgáltatásjellemző

Az átszellőztetéses-rendszer kialakításának és sikerességének érdekében alapos tervezésre, és több szakterület összehangolt együttműködésére van szükség. Szolgáltatásunk a megfelelő hardvereszközök biztosítása mellett kiterjed a vezérlés megtervezésére, a gépészeti szempontú helyszínbejárásra és tervezésre, kivitelezésre.

Rendszerelőnyök

 • Jelentős energiamegtakarítás
 • Duplikálással egyenértékű üzembiztonság növekedés
 • Nagy megbízhatóság, vészüzemmel kombinált rendszer
 • Csökkenő klíma-üzemidő miatt a karbantartási költségek csökkenése
 • Hiba-előrejelzés és javítási feladatok támogatása
 • Gyors megtérülés
 • Távfelügyeleti lehetőség
 • Egyedi vezérlési feladatok
 • Skálázhatóság, bármely méretű rendszerhez

Technológia háttér

Az adott projekt céljainak megfelelően  és a klímagépek számától függően javasoljuk a Rubin COOL vagy Rubin RUBICON hardverberendezésünket a projekt megvalósításához.

 A Rubin COOL az infokommunikációs iparban elvárt magas szintű rendelkezésre állást és zavarvédelmet együtt biztosító konstrukció, amely kompatibilis a már felszerelt gépekkel. A Rubin COOL gazdaságosan és alternatív módon vegyíti a klímás és a szellőztetéses hűtési módok előnyeit. Olyan egységet fejlesztettünk, amely figyeli a külső és belső hőmérsékleteket, a klíma és a szellőztető üzemi paramétereit, és vezérli a berendezéseket az optimális helyiség hőmérséklet és a gazdaságos üzem elérésével.

rendszerterv-1

A Rubin COOL hűtési rendszer hatékonysága*

Évi 20-30 % energia- és karbantartási költség  megtakarítás.

 • Klíma karbantartások számának csökkenése 30%
 • Klímák meghibásodásának csökkenése 45%
 • Klíma kapcsolási számok csökkenése 70-90%
 • Klímák aktív üzemidejének csökkenése 40-75%
 • Szellőztetés alkalmazhatósága éves szinten 80%
 • A fejlesztés megtérülési ideje kevesebb, mint 2 év

*1000 telephely adatai alapján csak a klímával történő hűtéshez képest.

A rendszer használatából eredő előnyök:

 • Energiahatékonyság. Rugalmas szoftver és jól kialakított moduláris hardver segítségével megvalósítható a géptermek optimális és energia hatékony temperálása.
 • Kiemelkedő szintű rendszerbiztonság.
 • Magas szintű zaj-és zavarvédelem biztosítása.
 • Karbantartási és beruházási költségek csökkentése. A karbantartás során lehetőség van az adatok alapján a hibák megelőzésére. A karbantartás időpontja a mért és csökkentett működési idő alapján kerül meghatározásra.
 • A rendszer rugalmasan bővíthető.

 

Rubin COOL elemei:

 • Meglévő klímaberendezések (1, vagy 2 db 230V AC üzemmódú, vagy 3×400 V AC üzemmódú)
 • Ventilátoros átszellőztető (vezérelt fordulatszámmal és nyitható zsaluzattal, légszűrőkkel)
 • Mikroprocesszoros vezérlőegység: optimalizálja a működést, riportot küld a hálózatfelügyelet felé. Hibajelzéseket figyel és kezel, valamint remote üzemmódban távműködtetést tesz lehetővé. Biztosítja:
  • Kapcsolattartást a hálózatfelügyelettel
  • Klímagépek vezérlését
  • Átszellőztető vezérlését
  • Fűtésvezérlést
  • Érzékelők jeleinek fogadását és értékelését.

Sokoldalú hardver kialakítás: Különálló erősáramú egység (kapcsolás, fázisváltás) és programvezérelt elektronika.
A szoftvermegoldás lehetőséget biztosít a folyamatos funkcionális fejlesztésre, az új rendszerekhez történő adaptálásra.

A Rubin COOL klímavezérlő képes 1 vagy 2 klímaberendezés vezérlésére, váltott vagy konkurens üzemmódban. A berendezés önálló modulokból áll, ami lehetővé teszi a rugalmas felhasználást és gazdaságos megvalósítást. A legkülönfélébb igényekre is megfelelő konfigurációkat tudunk ajánlani.

Amennyiben a feltételek lehetővé teszik, klíma helyett a jóval olcsóbb ventilátoros szellőzéssel biztosítja a helyiség egyenletes hőmérsékletét. (Ez tapasztalatunk szerint Magyarországon akár 300 napon át is lehetséges!)

10Szükség esetén a klímagépek fűtő üzemmódjával vagy radiátoros fűtéssel fagymentesítést végez.

A berendezés képes a hagyományos (nem inverteres) klímarendszerek kompresszorát, külső- és belsőventilátorát közvetlenül vezérelni úgy, hogy nem szükséges téliesítő szett beszerelése. Hűtő-fűtő klímákat mindkét üzemmódjukban kezeli. Beállítható riasztási értékekkel még a meghibásodás bekövetkezése előtt, időben jelzi a problémát. Lefagyás esetére kiolvasztó üzemmóddal rendelkezik.

A környezeti és berendezés hőmérséklet adatokat (külső környezet, belső tér, gép külső és belső hőcserélő) rendszeresen méri és regisztrálja. Naplóban tárolja a beavatkozások adatait és a mért értékeket. Kiegészítő egységgel képes egy- vagy háromfázisú fogyasztók fogyasztási adatait mérni és regisztrálni.

A berendezés LED-ek segítségével jelzi saját működését, az esetleges hibákat. A részletesebb hibafelderítéshez WEB alapú kezelőfelület áll rendelkezésre, ami hálózati kapcsolat esetén távolról is elérhető böngésző programmal. Központi felügyeleti programmal SNMP (TCP/IP) protokollal képes tartani a kapcsolatot. A berendezés GSM modemmel kiegészítve képes SMS riasztások küldésére.

muszakiinfos

Rubin RUBICON

Több, mint kettő  klímaberendezés összehangolásához a Rubin Rubicon berendezésünket ajánljuk. A hardver- és szoftverrendszerünk rugalmasan bővíthető  összetett funkciókat ellátó rendszer. Sokféle adatátviteli út,  szabványos interfészek és fejlett szoftvermegoldások jellemzik. Az alrendszerek összehangolásával biztosítjuk, hogy a maximális kényelem mellett az energiafelhasználás csökkenjen, és a rendelkezésre álló energiahordozók közül mindig a leggazdaságosabb kerüljön felhasználásra.

A rendszer alapeleme a modulokból felépülő node egység, amely kiépítettségtől függően egy, vagy több berendezés vezérlését, illetve felügyeletét látja el. Nyílt forráskódú operációs rendszer (Linux) dolgozik minden részegységben, ami maximális programozhatóságot nyújt.

Az összehangoltabb működés érdekében több node működése egy kijelölt központi egységből felügyelhető. Ezen az egységen keresztül a node-ok információt cserélhetnek, illetve a központ a node-ok összehangolt működését képes biztosítani. Az eszközök szabványos TCP/IP kommunikációt (SNMP vagy XML) használnak. A felhasználói interfészek az egységekhez vezetékes, vagy vezeték nélküli kommunikációs csatornán csatlakoznak.

A berendezések a változókat és mért adatokat képesek eltárolni, a központ, vagy távfelügyelet felé folyamatosan közvetíteni, így a rendszer által vezérelt hálózat paramétereinek monitorozása biztosított.

A központi egységek saját beépített webszerverrel rendelkeznek, amelyen keresztül a felhasználó, illetve megfelelő jogosultság esetén a felügyelő, vagy telepítő személyzet az aktuális állapotot megtekintheti és a kívánt vezérlési beavatkozásokat elvégezheti. Nincs szükség tehát kliens programra.

A node önálló intelligenciával rendelkezik, amely biztosítja a felügyelt berendezések összehangolt vezérlését a node-ba bekötött érzékelők alapján. Más node-okra bekötött jelzések is elérhetőek, ehhez a node-ok közötti TCP/IP kapcsolat megléte szükséges. A node intelligenciája megfelelő jogosultsággal módosítható, a vezérlő logika személyre szabható. A node-ok rendszerbe kötve, vagy önállóan is képesek feladatukat ellátni, a rendszer működéséhez nem feltétlenül szükséges egy központi felügyelet jelenléte.

16

A node egység szabványos interfészeken keresztül képes kommunikálni olyan berendezésekkel, amelyek erre fel vannak készítve, de megfelelő illesztőmodul segítségével elektromos fogyasztók közvetlen vezérlésére is képes. Az egység részét képezi a felhasznált villamos energia mérésére alkalmas modul, amellyel a fogyasztás folyamatosan kontrollálható. A node nagy sebességű USB buszon újabb egységekkel bővíthető, amely lehetővé teszi a legkülönbözőbb igények költséghatékony kielégítését.

256 257 258

 

Esettanulmányok

 

Rubin COOL esettanulmány

Az elmúlt évtizedekben megnőtt a komfortigény a privát szférában és az ipari létesítményekben egyaránt. Ezáltal megnőtt az innovatív és energiahatékony megoldások iránti kereslet.

bovebben-button

Rubin RUBICON Biatorbágy esettanulmány

A projekt célja, hogy a  cégünk által fejlesztett RUBICON HW és SW eszközökkel létrehozzunk  egy olyan vezérlési-rendszert, amely az  épületekben lévő termek hűtését a leginkább energiahatékony módon  biztosítsa aktív-hűtéssel, vagy ha lehetséges, akkor szellőztetéssel.

bovebben-button

 

 

infobutt