Klímavezérlő – műszaki információk

Részegységek

305Vezérlő modul (Rubin COOL controller)

A vezérlő modul feladata a bemeneti paraméterek (hőmérsékletek, betáplálás) folyamatos figyelése, és a kimeneteket tartalmazó modulok vezérlése.
32 bites mikrokontroller vezérli a berendezés működését. A vezérlőprogram és a konfigurációs adatok tárolása tápfeszültség megszűnése esetén is korlátlan ideig biztosított. A program változtatás távolról is lehetséges. A mért és számított értékek tárolására nem felejtő microSD memóriát használunk.  A kontroller LED-ek és hangjelző segítségével jelzi a működést a helyszínen lévő kolléga felé. Három nyomógomb csatlakoztatható, amelyekkel a vezérlés a helyszínen módosítható. A nyomógombok elhelyezhetőek a készülék házán, de a készüléktől nagyobb távolságban is felszerelhetőek. A felügyelet felé bináris jelzéseket (7 db) illetve kommunikációs csatornát biztosít, ami lehet saját soros protokoll vagy SNMP v2. (TCP/IP modullal)

 

Hőmérséklet szenzorok

A hőmérsékleteket erre a célra kifejlesztett, a klímaberendezésekhez igazodó kivitelű digitális szenzorokkal oldjuk meg vízálló, hengeres fém szondákkal. Digitális szenzoraink nagy mértékben érzéketlenek a külső körülményekre és a fellépő elektromos zavarokkal szemben védettek. Pontosság: ± 0,5o C.

306

Nagy áramú interfész (Rubin COOL Isolator, Machine-2)

A klíma berendezések vezérléséhez szükséges 230V-os vezérlő elemeket -relé és triak- tartalmazza galvanikus leválasztással, sorkapocs csatlakozással. Az egység az előbbi modultól elkülönül, az érintésvédelmi követelmények miatt. A fázisfigyelés és szükség esetén a fázistartalékolás vezérlése megoldott. A ventilátorok és a váltószelepek közvetlenül vezérelhetőek. A kompresszor csak munkarelén keresztül köthető be, ezt a klímaberendezések általában tartalmazzák. A Rubin COOL berendezés rendelhető egyetlen klíma vezérlésére alkalmas kivitelben is. A kiegészítés két gépre a helyszínenutólag bármikor lehetséges.

 

       307 308
 

Villamosteljesítmény-mérő egység

Képes bármely fogyasztó energia felhasználását mérni 1 vagy 3 fázisú rendszerben. A méréshez nem kell a berendezés bekötését megszakítani, mivel utólag rácsatolható áramváltókat használ. A fogyasztás – paraméterben megadott mértékű – változásakor regisztrálja az aktuális értéket. Segítségével bármely rendszer energia felhasználása monitorozható, regisztrálható.

Vezérlő szoftver

A vezérlés minden paramétere állítható, a paraméterek alapján a szabályozás automatikus. Paraméterezéskor nem szükséges a berendezés újraindítása. A program alkalmassá tehető inverteres gépek vezérlésére is. A berendezések üzemidejét és a működés során számított statisztikai adatokat a program nyilvántartja és naplózza. Kezelői nyomógombokkal befolyásolható a működés (vészszellőzés, leállítás, fűtés indítása). Lopásjelzés esetén a program riasztást küld. A vezérlőprogram bármilyen módosítása az Önök igényei szerint lehetséges.

WEB LCT

A készülék saját WEB szerverrel rendelkezik, amit távolról is elérhet az arra jogosult személy internet böngészővel, ez feleslegessé teszi külön konfiguráló program fejlesztését és körülményes disztributálását. A felületen a konfigurációs beállítások (szabályozás és IP), a statisztikai adatok és a bemenetek pillanatnyi állapota is megtekinthető, a konfiguráció szerkeszthető is. A konfiguráló programokkal ellentétben a WEB LCT hálózaton keresztül távolról is elérhető, ezzel az üzemeltetők munkájának hatékonysága javítható. A WEB LCT a Rubin Zrt. terméke, ezért az Önök további igényei szerint bővíthető.

Kommunikáció felügyelettel (SNMP)

A Rubin COOL berendezés képes az SNMP v2 (UDP vagy TCP) protokoll (set, get, trap) segítségével is kommunikálni, az ehhez szükséges MIB fájl rendelkezésre áll. A klímavezérlő távfelügyeletre köthető, így a telepítő vagy a felhasználó bármikor megtekintheti a pillanatnyi adatokat és szükség esetén beavatkozhat.

Napló adatok tárolása

A berendezés folyamatosan naplózza a hibákat, vezérlési eseményeket (ki- bekapcsolások) valamint a működés során a mért környezeti paramétereket (hőmérséklet, fázis állapotok) időközönként rögzíti. Az adatokat nem felejtő memóriában tárolja, a minimálisan rögzíthető rekordok száma 2000. MicroSD kártya használata lehetséges, ekkor a maximális rekordszám kb. 2 millió.

Konfiguráció, tárolás

A berendezés teljes konfigurációja módosítható helyben egy karbantartói PC program segítségével soros/USB porton, vagy távolról parancsokkal SNMP protokollal illetve bárhonnan a WEB LCT felület segítségével. A felhasználó csak azonosítás után módosíthatja az adatokat, a módosítás ténye és a felhasználó személye naplózásra kerül. A konfiguráció teljes egészében nem felejtő memóriában tárolódik, így tápfeszültség elvétele után is megmarad.

Program frissítés

A Rubin COOL képes saját működtető szoftverét működés közben frissíteni. A letöltés vezérlése TCP/IP használata esetén más gépről is történhet, mint a felügyeleti rendszer szervere. A letöltés fokozott biztonsági folyamat, ezért több módon ellenőrizzük az adatok sértetlenségét és megfelelését.

Rendszeridő

A berendezés NTP protokollt használ a pontos idő beállítására. A hálózatban léteznie kell elérhető NTP szervernek, amihez a készülék a szinkronizálást el tudja végezni.