Rubin RUBICON

Több, mint 10 éves épületfelügyeleti tapasztalatra építve 2009-ben megkezdtük a RUBICON épületfelügyeleti rendszer fejlesztését. A rendszer lakó-, iroda-, vagy ipari épületekben alkalmas a meglévő elektromos fogyasztók vezérlésére, felügyeletére (világítás, szellőzés, árnyékolók stb.), elektronikus alrendszerek (riasztó, tűzjelző, szabályozó stb.) intelligens felügyeletére.

9 Hardver- és szoftverrendszerünk rugalmasan bővíthető egységek, a sokféle adatátviteli út, a szabványos interfészek és a fejlett szoftvermegoldások használatával egy minél több igényt kielégítő, rugalmasan továbbfejleszthető, összetett funkciókat ellátó rendszer. A további  alrendszerek összehangolásával biztosítjuk, hogy a maximális kényelem mellett az energia-felhasználás csökkenjen, és a rendelkezésre álló energiahordozók közül mindig a leggazdaságosabbat használja.

A rendszer alapeleme a modulokból felépülő node egység, amely kiépítettségtől függően egy, vagy több berendezés vezérlését, illetve felügyeletét látja el. Nyílt forráskódú operációs rendszer (Linux) dolgozik minden részegységben, ami maximális programozhatóságot nyújt.

Az összehangoltabb működés érdekében több node működése egy kijelölt központi egységből felügyelhető. Ezen az egységen keresztül a node-ok információt cserélhetnek, illetve a központ a node-ok összehangolt működését képes biztosítani. Az eszközök szabványos TCP/IP kommunikációt (SNMP vagy XML) használnak. A felhasználói interfészek az egységekhez vezetékes, vagy vezeték nélküli kommunikációs csatornán csatlakoznak.

A berendezések a változókat és mért adatokat képesek eltárolni, a központ, vagy távfelügyelet felé folyamatosan közvetíteni, így a rendszer által vezérelt hálózat paramétereinek monitorozása biztosított.

A központi egységek saját beépített webszerverrel rendelkeznek, amelyen keresztül a felhasználó, illetve megfelelő jogosultság esetén a felügyelő, vagy telepítő személyzet az aktuális állapotot megtekintheti és a kívánt vezérlési beavatkozásokat elvégezheti. Nincs szükség tehát kliens programra.

A node önálló intelligenciával rendelkezik, amely biztosítja a felügyelt berendezések összehangolt vezérlését a node-ba bekötött érzékelők alapján. Más node-okra bekötött jelzések is elérhetőek, ehhez a node-ok közötti TCP/IP kapcsolat megléte szükséges. A node intelligenciája megfelelő jogosultsággal módosítható, a vezérlő logika személyre szabható. A node-ok rendszerbe kötve, vagy önállóan is képesek feladatukat ellátni, a rendszer működéséhez nem feltétlenül szükséges egy központi felügyelet jelenléte.

16

A node egység szabványos interfészeken keresztül képes kommunikálni olyan berendezésekkel, amelyek erre fel vannak készítve, de megfelelő illesztőmodul segítségével elektromos fogyasztók közvetlen vezérlésére is képes. Az egység részét képezi a felhasznált villamos energia mérésére alkalmas modul, amellyel a fogyasztás folyamatosan kontrollálható. A node nagy sebességű USB buszon újabb egységekkel bővíthető, amely lehetővé teszi a legkülönbözőbb igények költséghatékony kielégítését.

 

255 256 257 258

6 8

 

8a Hőmérséklet, napsugárzás, energiafogyasztás mérése, valamint a biztonságtechnikai jelzések(nyílászárók nyitottsága, mozgásérzékelés, tűzriasztás) figyelése. A berendezés biztosítja a felhasználói beavatkozás lehetőségét intelligens eszközökön (például: mobiltelefon, számítógép) keresztül helyben vagy távolról, de természetesen lehetőség van a hagyományos villanykapcsolók felhasználására is. A berendezés saját beépített és személyre szabható logikája segítségével képes a beavatkozásoknak és a környezeti feltételeknek megfelelő vezérlések elvégzésére.

A node egységek a szenzorokkal, illetve más node egységekkel képesek ethernet, vezeték nélküli (IEEE 802.15.4 Zigbee, IEEE 802.11 WiFi), illetve a 230 V-os hálózaton keresztüli kommunikációra (HomePlug 1.0, max. 14Mbit/s), ami a berendezések felszerelését és használhatóságát akkor is biztosítja, ha nincs lehetőség utólagos vezetékezésre.

Cégünk elkötelezett a korszerű, a fenntartható fejlődést lehetővé tevő technológiák és eljárások kidolgozása és terjesztése iránt. A RUBICON rendszer kifejlesztésével szeretnénk hozzájárulni az ésszerű energiafelhasználáshoz, a „Zöld ház” koncepció elterjedéséhez, egy kényelmesebb és a környezetet kevésbé terhelő működés kialakításával.

 

109                  110

 

ajalatkero gomb